Sorry, you need to enable JavaScript to visit this website.

Tuin der Kunsten verkoopt kunst van volwassenen Dominiek Savio

Charlotte Beernaert van (online) kunst- en decoratiewinkel De Tuin Der Kunsten in Staden verkoopt voortaan ook beelden en kunstwerken die gemaakt werden door personen met een beperking in Dominiek Savio.

In onze dagbesteding wordt al jaren kunst gemaakt. Vaak gaat het om bijzonder creatieve, kleurrijke werken. Die unieke stukken worden al langer verkocht in onze beleefwinkels in Gits en Rumbeke, maar met de Tuin Der Kunsten komt daar nu een nieuw extern verkooppunt bij. “We zijn heel blij met deze mooie samenwerking”, reageert ergotherapeute Trui De Brauwere. “Voor onze cliënten is dat een hele eer, terwijl we op deze manier ook een groter publiek bereiken.”

“Karakter van voorwerpen is belangrijker dan volmaaktheid”

Charlotte opende begin 2022 op De Linde in Staden de deuren van 'De Tuin Der Kunsten', waarmee ze haar passie als antiquair, decoratie-en kunstadviseur vorm gaf. Het gaat om een fysieke galerie, maar ook om een online webshop. Ze verhuurt daarnaast ook al langer kunst en decoratie aan (zorg)centra. “Ik omschrijf mezelf als een ‘interieurcomponiste’ en in die hoedanigheid heb ik contact opgenomen met Dominiek Savio. Zo leerde ik dat er hier een kunst-en keramiekatelier aanwezig was. Ik hou van unieke werken en zo is de samenwerking ontstaan. Het karakter van voorwerpen vind ik belangrijker dan volmaaktheid. Als je betaalbare kunstvoorwerpen met kleur, persoonlijkheid en soms een hoekje af in harmonie kunt brengen met elkaar brengen ze rust in een interieur.”

Zoete broodjes

De samenwerking werpt nu al vruchten af, want drie weken geleden kreeg Charlotte een eerste reeks van zeven werken geleverd in Staden. Daar zijn er nu al vijf van verkocht. “Je kunt wel zeggen dat ze als zoete broodjes verkopen. Ik ben blij dat ik op deze manier nog meer betaalbare kunst de wereld in kan sturen”, gaat ze verder. “En uiteraard doe ik ook iets terug. Voor elke verkoop schenk ik een blok nieuwe klei aan het atelier, zodat de cliënten van de dagbesteding nog meer kunnen creëren en hun passie voor keramiek kunnen voortzetten.”

In het weekend van 4 en 11 oktober zijn er opendeurdagen bij De Tuin Der Kunsten. Een aantal interieurcomposities van Charlotte, met werken uit de onze ateliers, zijn er te bewonderen.

Vrij naar Sam Vanacker (HLN)